Wymiana żarówek oświetlenia wnętrza na LED

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ironik
    Ambiente
    • 2013
    • 240
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez kylo76
    ...Czy ktoś wie jakie są żarówki w drzwiach - W5W czy C5W (jakiej długości)?
    W5W, relacja z wymiany jest na poprzedniej stronie :wink:

Komentarz

• kylo76
      Rider
      • 2013
      • 743
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzięki
      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• trasat23
        Rider
        • 2010
        • 417

Odświeżę temat.
        Czy koledzy, którzy wymianę żarówek we wnętrzu mają już za sobą mogą podrzucić typy żarówek jakie są potrzebne do podmianki.
        Na stronie http://sklep.motohid.pl/pl/p/Skoda-O...MAX-5500k/1124. znalazłem taką oto aukcję. Zastanawia mnie do czego jest ta "kwadratowa" żarówka led.
        www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• kylo76
          Rider
          • 2013
          • 743
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez trasat23
          Czy koledzy, którzy wymianę żarówek we wnętrzu mają już za sobą mogą podrzucić typy żarówek jakie są potrzebne do podmianki.
          Te co podałeś są na pewno super, ale wnętrze nie wymaga zgodnych z can-bus. Ja wymieniłem całe wnętrze na tanie ledy z Alle (od xenony_waw_pl i Carpe_Diem_) i jedne i drugie świecą, błędów nie ma. Zwróć tylko uwagę na długość żarówek. Mnie najlepiej podpasowały te:

Drzwi ostatecznie zostawiłem na zwykłych bańkach, bo miałem ledy od dwóch sprzedających i jeden się przez chwilę po zgaszeniu jeszcze żarzył. Zresztą efekt w drzwiach był taki sobie.
          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• sobol1500
            Ambiente
            • 2013
            • 129

A ja mam inne pytanie.

Wymieniłem całe wnętrze na led i mam problem ze światełkiem od podświetlenia nóg znajdującym się w fotelu kierowcy. Mianowicie: czasem świeci idealnie a czasem mruga, lubi też czasem zgasnąć.
            Co może być przyczyną? Żarówka to na pewno nie jest.

Komentarz

• kylo76
              Rider
              • 2013
              • 743
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Sprawdź osadzenie samej żarówki, zmień na innego leda albo zwykłą bańkę.

Komentarz

• sobol1500
                Ambiente
                • 2013
                • 129

Osadzenie tzn? Tak jak wspominalem. To nie kwestia zarowki. Zmienialem na inne ledy. Przy bane raz swieci a raz nie. Bez efektu mrugania. Dodam ze wszystko robilem delikatnie, starajac sie niczego nie uszkodzic

Komentarz

• kylo76
                  Rider
                  • 2013
                  • 743
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez sobol1500
                  Osadzenie tzn?
                  Tzn same blaszki między które wtykasz żarówkę. Trochę z nimi bawiłem przy wymianie oświetlenia drzwi, mają tendencję do rozginania się i słabo stykają.

Przy bane
                  A co autor ma na myśli?

Komentarz

• sobol1500
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 129

Przy bane
                    A co autor ma na myśli?[/quote]

,Przy bańce' - w sensie standardowej żarówce

Komentarz

• kylo76
                      Rider
                      • 2013
                      • 743
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A przed próbami wymiany też raz świeciło a raz nie? Czy to dopiero po dłubaniu tak się zrobiło?

Komentarz

• sobol1500
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 129

Dopiero po dlubaniu. Ale dlubanie to za duze slowo. Zwyczajnie wyjalem lampke i wymienilem zarowke. Staralem sie nawet specjalnie nie nadwyrezac kabelkow

Komentarz

• kylo76
                          Rider
                          • 2013
                          • 743
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Duże czy nie, ale musiało coś się spsuć. A może spróbuj w to miejsce podłączyć lampkę np z drzwi albo bagażnika. Będziesz miał rozeznanie czy to problem samej lampki, kostki przyłączeniowej czy gdzieś dalej trzeba szukać.

Komentarz

• stefun
                            Drive
                            • 2006
                            • 55

Panowie, czy ktoś próbował wymienić samą żarówkę na LEDową z oświetlenia przy lusterkach bocznych? Czy to będzie działało?

Komentarz

• Amix
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 220

Zamieszczone przez stefun
                              Panowie, czy ktoś próbował wymienić samą żarówkę na LEDową z oświetlenia przy lusterkach bocznych? Czy to będzie działało?
                              Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
                              Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
                              Moja szara myszka - Octavia 3
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773

Komentarz

• stefun
                                Drive
                                • 2006
                                • 55

dzięki

Komentarz

• ryhu
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 131
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dopiero po dlubaniu. Ale dlubanie to za duze slowo. Zwyczajnie wyjalem lampke i wymienilem zarowke. Staralem sie nawet specjalnie nie nadwyrezac kabelkow
                                  Dzisiaj też wymieniałem na LED, problem polega na tym, że LED w całości wykonany na płytce drukowanej powierzchnię przewodzącą posiada około milimetra od krawędzi, a styki we wszystkich moich lampkach nie były zupełnie prostopadłe do krawędzi lecz stykały się z płytką tylko na krawędziach. Po wpięciu nowej LED raz jest połączenie, a raz nie ma.
                                  Są dwa rozwiązania:
                                  1. Przed wsunięciem LED trzeba górne (dostępne) styki delikatnie odgiąć (wykonując ruch obrotowy z zewnątrz do środka tak aby styki były równoległe do powierzchni płytki drukowanej z osadzonymi LED lub stykały się z jej powierzchnią w wewnętrznej a nie zewnętrznej powierzchni styku.
                                  2. Każdą wkładaną LED nadlutować od strony bez LED tak aby uwypuklić powierzchnię styku i też problem zniknie.

Montowałem od tego gościa i wcześniej też ich używałem, więc ze spokojem mogę polecić:

Komentarz

• wojtekpiotr
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 65

Zamieszczone przez Amix
                                    Zamieszczone przez stefun
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80442
                                    Tak i działają bez problemu - poszukaj już o tym było

Komentarz

• ryhu
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 131
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Co do przednich lampek w kabinie znalazłem coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=f-Ly6mbyUus#t=74 dopiero teraz chętniej wezmę się za wymianę :-D

[ Dodano: Czw 30 Paź, 14 19:56 ]
                                      Zamieszczone przez trasat23
                                      Odświeżę temat.
                                      Na stronie http://sklep.motohid.pl/pl/p/Skoda-O...MAX-5500k/1124. znalazłem taką oto aukcję. Zastanawia mnie do czego jest ta "kwadratowa" żarówka led.
                                      Do tylnej środkowej lampki ogólnego oświetlenia.

Komentarz

• pyrak13
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 28

Ja z kolei zastanawiałem się nad wymianą lampek podświetlenia skarpetek na te pochodzące z innych modeli VW/Audi, które są w standardzie z ledowym wkładem. Same żarówki już wymieniłem, ale to jednak nie to.

Z tego co widzę w ETKA to modele lampek są następujące:
                                        6L0947415a Przód
                                        3B0947415B Tył

Na przód pasowałaby wg mojej wiedzy stosowana w Golfie lampka led 5G0947409.

Co do tyłu to nie rozumiem polityki Skody, która na tył montuje jakiś archaiczny wynalazek w stylu 3B0947415B z wtykiem niekompatybilnym z żadną (wg mojej wiedzy) z lampek led montowanych w Audi/VW. Czy nie można było i z przodu i z tyłu zastosować tego samego? Pozostaje zrobić jakąć 5 cm przejściówkę i również zamontować 5G0947409.

Komentarz

• lukaszc2
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 376

[ Dodano: Pią 09 Sty, 15 21:29 ]
                                          Zamieszczone przez NYK
                                          Mam mały problem z wymianą żarówek w lampce przedniej
                                          jak widać na zdjęciach owa lampa jest nieco inna niż ta która została przedstawiona na
                                          forum.

Ma ktoś może doświadczenie i wie jak rozebrać lampkę taką jak na zdjęciu;
                                          próbowałem ściągną samą "szkiełko" ale pod śrubokrętem owa szybka wydawała
                                          bardzo niepokojące odgłosy (wydaje mi się że jest z bardo kruchego plastiku)

ObrazekObrazek
                                          Kolego zapoznaj się z moim postem.

[ Dodano: Pią 09 Sty, 15 21:31 ]
                                          Zamieszczone przez dmilewski
                                          Zamieszczone przez NYK
                                          Mam mały problem z wymianą żarówek w lampce przedniej
                                          jak widać na zdjęciach owa lampa jest nieco inna niż ta która została przedstawiona na
                                          forum.

Ma ktoś może doświadczenie i wie jak rozebrać lampkę taką jak na zdjęciu;
                                          próbowałem ściągną samą "szkiełko" ale pod śrubokrętem owa szybka wydawała
                                          bardzo niepokojące odgłosy (wydaje mi się że jest z bardo kruchego plastiku)
                                          Nyk dziś wymieniłem w identycznej lampce jak Ty. Sprawa niestety ogranicza się do podważenia plastiku matowego. Ma mocowanie w 4 miejscach i wychodzi cieżko. Tonie koniec kłopotów ponieważ odblask srebrny pod spodem idzie jeszcze ciężej. Do otwarcia użyłem scyzoryka oraz karty kredytowej aby nie porysowac. Scyzorykiem robisz miejsce na kartę i dookoła. Powodzenia i cierpliwości.
                                          Zapoznaj się z moim postem można bezpieczniej i chyba szybciej. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=85098
                                          Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Gustaw78
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 182
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Witajcie, nie pomyślałem o tej stosunkowo niedrogiej drobnostce podczas zamawiania auta i trochę żałuje. Chodzi mi oczywiście o podświetlenie „skarpetek”.
                                            Czy można doposażyć autko w takie światełka już po „wszystkim” ?
                                            OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• krzyzakp
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1016
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

p.marczak, z tego co pamietam to w O2 kabelki były na miejscu, wystarczało dokupic same lampki...
                                              Rzuc okiem, czy w O3 wiazka tez nie jest na miejscu. Najprosciej wydaje mi sie ze wyjac schowekprzed pasazerem i tam sprawdzic, czy jest wiazka. Bo wyciecie dziury w plastiku, to chwilamoment, bo zapewne jest i tak przygotowana do tego... A w fotelach blacha pewnie i tak wycieta, co by łatwiej im produkowac

Moja O3 RS

Komentarz

• Gustaw78
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 182
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                                                Rzuc okiem, czy w O3 wiazka tez nie jest na miejscu. Najprosciej wydaje mi sie ze wyjac schowekprzed pasazerem i tam sprawdzic, czy jest wiazka. Bo wyciecie dziury w plastiku, to chwilamoment, bo zapewne jest i tak przygotowana do tego... A w fotelach blacha pewnie i tak wycieta, co by łatwiej im produkowac
                                                Dzięki, dziś sprawdzę. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak się wyjmuje schowek, żeby sprawdzić czy druty są doprowadzone? Nie chciałbym czegoś urwać

Komentarz

• ryhu
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 131
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez p.marczak
                                                  Zamieszczone przez krzyzakp
                                                  Dzięki, dziś sprawdzę. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak się wyjmuje schowek, żeby sprawdzić czy druty są doprowadzone? Nie chciałbym czegoś urwać
                                                  Sprawdź czy do przednich foteli dochodzi wiązka, a potem sprawdź czy pod fotelem jest wtyczka do oprawy, bez rozbierania schowka też można sprawdzić, wszystko zależy od wyposażenia ...

Komentarz

• Gustaw78
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 182
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Wszystkie 4 otwory są.
                                                    W przednich fotelach są wiązki: jedna idzie do zatrzasku od pasa, a druga na sam tył i potem jakby pod tkaninę – czy to jest to czego szukam?…. Wtyczki nie udało mi się namacać. Być może siedzą gdzieś wciśnięte w fotel???
                                                    Z kolei z przodu patrząc powierzchownie nie znalazłem wtyczek i kabli.
                                                    Gdzie tego głębiej szukać?
                                                    Czy ASO zamontuje lampki jeśli się okaże, że są kable i wtyczki?

Komentarz

Pracuję...